1 – Giriş – Almanca hakkında genel bilgiler
Almanca (Deutsch) Hint-Avrupa dillerinin Cermen dilleri koluna bağlıdır ve dünyânın yaygın dillerinden biridir.
Avrupa Birliği’nin resmî dillerinden biri ve en çok konuşulanıdır. Özellikle Almanya, Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg, İsviçre’nin büyük bölümü, İtalya’nın Güney Tirol bölümü, Belçika’nın doğu kantonları, Polonya ve Romanya’nın kimi bölgeleri ve Fransa’nın Alsas-Loren bölgesinde konuşulmaktadır. Ayrıca bu ülkelerden kimilerine özgü eski sömürgelerde (Namibya gibi) dikkate değer ölçüde Almanca konuşan nüfûsa rastlanır. Çeşitli Doğu Avrupa ülkelerinde Almanca konuşan azınlıklar bulunmaktadır. Bunların arasında Rusya, Macaristan ve Slovenya sayılabilir. Ayrıca Kuzey Amerika’nın (özellikle ABD), Latin Amerika’da Arjantin ve Brezilya’nın kimi bölgelerinde Almanca konuşulmaktadır.
38 ülkede yaklaşık 120 milyon kişinin konuştuğu Almanca, özellikle Almanya, İsviçre ve Avusturya’da konuşulmaktadır. Türkiye’de 25.000 kadar Alman ikâmet etmektedir. Bu grup eski tâbiriyle “Bosporus-Deutsche” (“Boğaziçi Almanları”) ve Akdeniz Bölgesinde yaşayan Alman vatandaşlarından oluşmaktadır.
Standart Almanca Almanca dilbiliminde standart Almanca’nın farklı çeşitleri değil, sadece geleneksel bölgesel türler diyalekt olarak adlandırılır.
Standart Almanca belli bir bölgenin geleneksel diyalekti olarak değil, yazılı dili olarak doğmuştur. Bununla birlikte standart Almanca’nın geleneksel bölgesel diyalektlerin yerini aldığı yerler de vardır; Kuzey Almanya’da, özellikle de ülkenin diğer kısımlarındaki önde gelen şehirlerde dilin hızla yayılmasının sebebi budur.
Standart Almanca bölgesel olarak, özellikle de Almanca konuşulan ülkeler arasında farklılıklar gösterir; özellikle kelime ve bazı telaffuz farklılıkları ve hatta zaman zaman gramer ve imlâ bakımından faklılıklar görülür. Bu çeşitlilik yerel diyalekt türleri ile karşılaştırılmamalıdır. Standart Almanca’nın bölgesel türleri belli bir dereceye kadar yerel diyalektlerden etkilenseler de, çok farklıdırlar. Bu yüzden Almanca birden fazla standart türü olan bir dil olarak değerlendirilmektedir.
İsviçre’nin Almanca konuşulan bölümlerinde diyalekt ve standart dil karışımı çok nadir kullanılır ve yazılı dilde standart Almanca’nın kullanımı kısıtlıdır. İsviçre standart Almancası yalnızca İsviçre Almancası diyalektlerini anlamayan insanlarla konuşulur. Okullarda kullanılması olasıdır.
Bu yazı Özgür Ansiklopedi Wikipedia’dan alınmıştır.
Kaynak link : http://tr.wikipedia.org/wiki/Almanca
Bu konu ile ilgili diğer konular :
16 Yorum
Comments RSS TrackBack Identifier URI
Yorum yapın!
bence site spr:)
almancayı zorunlu alm ma saydı bu kadrına gerek duyulmaz dı bu yasayı kaldır salar cok iyi olurdu dıyorum ben tesekürler ???????????
tek kelimeyle süper bir site baska diyecegim baska bir sey yok basarilar
çok zorr
bencede çoooooook çooook harika
ya benm almancayı muhakkak öğrenmem lasım bu almancayı öğrenmenin kolay yolunu bilen arkadaşlar varsa lütfen yorum yassınlar(çok önemli benm için almancaa)
gelecegimis icin önemli bir dil
BIZ ALMANCA OGRENMEK ISTIYORUZ
ya neden sınav koydunuz almanyaya gitmek için çok kötüsünüz ben zor öğreniyorum ağır bır dil geldi bana
arkadaşım almca kolay bir yolu yok sadece çaba lazım olsa biz kendimize uygularız
almanca çok seviyo ve öğrenmek istiyo
bence de çok zor ya nasıl kısa sürede öğrenilir bu benim 1 yıl içindi çözmem gerek bunu ana dilim gibi ya anlatım çok karışık
benimde almancayı öğrenmem lağzım:( ve ewt almanca öğrenmenin en kısa yolunu bilenler yorum yazarlarsa sevinicem
saten almanyada göreceyiz bu sınavı çıkar maları çok saçma kaldırsa lar iyi olur
ben bu siteyii çok sewdimm..
slm arkadaslar ben almanyada yasiyorum ve sanirim size yardimci olabilirim eger bana sorlariniz olacak olursa sorabilirsiniz seve seve yardimci olurum mervecim senin icinde gercerli istedigin sora bilirsin